Artinfo.dk
Netmagazine om kunst


Vand og bølger
Af Thore Hammer Eriksen


Interferens på Esbjerg Kunstmuseum.

I Esbjerg arbejder man med et projekt, hvor kunst og videnskab mødes. Et projekt, der søger at gøre nye opdagelser i rummet mellem det naturvidenskabelige og det åndelige. Forskellige kunstnere samarbejder med forskere om at tolke, akkumulere og formidle erfaringer videre til publikum. Sidst blev det gjort på fremragende vis med Thorbjørn Lausten som det kunstneriske lokomotiv.
Denne gang er det de to kunstnere Christian Skeel og Morten Skriver i samarbejde med eksperimentalfysikeren Clive Ellegård fra Niels Bohr Instituttet. De forsøger sig med fænomenet "interferens", som Clive Ellegård arbejder med til daglig.

Projektet består af tre dele: Første del er af Clive Ellegård. Han har opstillet en bølgemaskine med sandbund. Sandbunden ændrer sig med bølgernes skvulpen, og disse ændringer projiceres op på en billedskærm, så vi alle kan se det.
Anden del er af kunstnerne selv. De har i museets store udstillingssal startet en streg på væggen i hver deres ende af rummet. Den ene er brun, den anden er sort. De to streger bølger op og ned af væggene og på et tidspunkt krydser de naturligvis hinanden, for at fortsætte mønsteret oveni det allerede afsatte. Midt i rummet, foran stregerne, er placeret et stort, tredimensionalt gitter.
Tredje del er i kælderen i museets rum for eksperimenterende kunst. Og det er vel dybest set den bedste del af udstillingen, selvom jeg føler mig hensat til en moderne udgave af gymnasiets fysiklokale! På gulvet er der små vandbassiner i forskellige former. I bunden er der et spejl, og et lys projicerer vandets krusninger via spejlet op på væggen. Krusningerne skabes af en dråbe, der drypper med forskellig hastighed ned i bassinerne.

Udstillingen er spændende og så alligevel. Man står tilbage med et "nå" og tænker: "Var det dét?" Historien er fuld af kunstnere, som også var videnskabsmænd og omvendt. TV bugner med udsendelser om Leonardo da Vinci og hans opfindelser. Kravet for at et projekt som Skeel og Skrivers skal lykkes er, at stor videnskab mødes med stor kunst. I dette rum kunne jeg godt forestille mig, at der kunne skabes noget virkelig godt. Spørgsmålet er bare, om det er tilfældet her. Jeg har svært ved at vurdere, om det er stor videnskab, men bølgernes forandring af sandbunden er ikke nogen ny opdagelse. Det kunstneriske bidrag læner sig alt for meget op ad udsagnet om, at det ikke er kunst og ej heller videnskab, men noget midt imellem. Det ender med at være tyndt og tamt. Men måske. Kunst og videnskab kræver fordybelse, så hvis Skeel og Skriver fastholder deres interesse og arbejde med vand og bølger i de næste 20 år, kan det sikkert blive til noget godt. Præcis som museets sidste udstilling med Thorbjørn Lausten.


Skeel & Skriver: "Interferens"
Esbjerg Kunstmuseum til 15. januar 2006.


Forside

© www.artinfo.dk