Artinfo.dk
Netmagazine om kunst


Farvernes mester
Af Thore Hammer Eriksen


Poul Gernes: "Det grafiske værk" på Nordjyllands kunstmuseum.

Af det store antal kunstnere, som har betydet noget i det 20. århundrede, er der vel få der fylder i landskabet som Poul Gernes. Hans alsidighed kender næsten ingen grænser, ligesom hans vovemod i de ofte enorme udsmykningsopgaver han påtog sig var stort. Af flere er Paladsteateret i København en af de mest synlig og omdiskuterede. Er det pænt eller bare for meget med de kraftige pastelfarver, som fylder bybilledet omkring teatret?
Poul Gernes var uddannet litograf. Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1949 med konstruktivistisk orienterede malerier, som fulgte sporet fra én af tidens stærke strømninger. I Danmark må sammenslutningen Linien 2's kunstnere og deres kunst, have været inspiration for Poul Gernes.
Som underviser og medstifter af "Den eksperimenterende kunstskole" har han stået fader til flere af vor tids største kunstnere: Per Kirkeby og Bjørn Nørgaard for blot at nævne to. Det var dengang i 60'erne, hvor der også blev eksperimenteret med anderledes udtryksformer, film, happenings osv. Senere blev det til reel anerkendelse med Eckersberg medaljen og professorat på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Nordjyllands kunstmuseum udstiller igen Poul Gernes. Igen fordi de vil ham og hans kunst. Museet skriver om deres gode forhold til Poul Gernes som kilde til dets vedblivende og vedholdende interesse i kunstneren, men alligevel undres man over, hvorfor det største udstillingsinitiativ i de senere år har været i netop Ålborg og ikke i København. Måske de ikke har set sig mætte på Paladsteateret endnu?
Den nuværende udstilling er et stort udsnit af Poul Gernes grafiske værk: Raderinger, linoleumssnit, tegninger og de overraskende få litografiske værker han lavede.
Det er en flot udstilling, og man betages påny af det utrolige farveorgie der udspiller sig. Motiverne svælger i blomster og signalbilleder iblandet konstruktive kompositioner. Samtidig er de sort-hvide tegninger og raderinger utroligt skarpe og præcise. Opfindsomheden har været stor, og Poul Gernes har ikke været bange for at tage alternative virkemidler i brug. F.eks. har han kørt med bilen over raderplader og lavet mønstre ved at slå på metalskabelonen med en hammer.
Man får lyst til mere, men der er ikke mere. Desværre!

Poul Gernes: Det grafiske værk.
Nordjyllands kunstmuseum til 23. oktober 2005.


Forside

© www.artinfo.dk