Artinfo.dk
Netmagazine om kunst


Anmeldelse

 

Thorbjørn Lausten: Sol

Kunst og naturvidenskab kan vel næppe beskrives som modsætninger, men de er i hvertfald ikke gjort af det samme stof. I renæssancen var Leonardo da Vinci både kunstner og videnskabsmand. I 1940'erne og 50'erne ønskede den konkrete kunst at holde enhver påvirkning fra det menneskelige sind ude af malerierne og udelukkende skabe disse ud fra matematiske, geometriske modeller. Måske ikke gjort af samme stof, men alligevel ofte på samme kurs!

På Esbjerg Kunstmuseum omsætter Thorbjørn Lausten solens lys, energi og stråler til billeder på store diasskærme, akkompagneret af lyd af lydkunstner Frank Halbig. Det vil være urimeligt at sige, at Thorbjørn Lausten plagierer Olafur Eliassons idé med at arbejde med solen, for han har malet runde sole i alskens farver siden starten på karrieren tilbage i slutningen af 1960'erne. Derimod er det ikke første gang solens udladninger er omsat til billeder, for det bliver de vel dagligt på forskellige computerskærme i verdens forskningscentre.

Udstillingen på Esbjerg Kunstmuseum ikke blot illustrerer videnskabelige pointer, men bruger konkrete data, der omsættes direkte til billeder. På den måde ønsker Thorbjørn Lausten at udvide vores opfattelse af virkeligheden i et krydsfelt mellem kunst og naturvidenskab.
Installationen som fremkommer ved de fire diasskærme, der repræsenterer henholdsvis: solpletter, solstråler, solvinde og magnetfelter, er smuk og fascinerende, og oplevelsen bliver komplet ved lydsporet, der ligeledes fremkommer ved omsætning af data fra solen. Man føler sig på en og samme tid på kunstmuseum og på besøg på et astrofysisk laboratorium, med koder og tolkning af strålerne via matematikkens mest indviklede formler. Samtidigt rejser spørgsmålet sig, om energierne kunne afkodes på anden vis, som billeder og lyd.

Ideen er god og fascinerende. Tankerne og opsætningen er i deres grundelementer ikke nye, men der åbnes for spørgsmål både under besøget på museet og bagefter. Det må vel siges at være det grundlæggende mål for netop sådan en udstilling!

Esbjerg Kunstmuseum til 29. maj

Mere info:
www.sol-sol.de

Thore Hammer Eriksen

Forside

© www.artinfo.dk