Artinfo.dk
Netmagazine om kunst


2005
 

Fumlegængerens midtvejsmanifest
Af Lars Svanholm

ARoS Århus Kunstmuseum har hevet forhænget til side. Der er dermed frit udsyn til Michael Kviums mærkværdige og fascinerende billedverden.

Tid og sted
Maleren Michael Kvium (f. 1955) har i løbet af de sidste 25 år begejstret, frastødt, fortryllet og bevæget et stadigt undrende kunstpublikum med sit helt eget motivgalleri. Han har i bedste fald inspireret den enkelte betragter til at se ud over egen verden og ind i et univers, som måske ikke eksisterer umiddelbart i den form, som Michael Kvium fremstiller det; men som ikke desto mindre er mere menneskeligt og emotionelt fundamenteret end det ideal, som er fremherskende i en stadig mere strømlinet nutid.
Læs mere...
(December 2005)

 

Dybtryk, højtryk, plantryk samt indtryk og udtryk.
Af Lars Svanholm

KunstCentret Silkeborg Bad kaster atter lys på grafikken med en omfattende udstilling af kunstnere fra Fyns Grafiske Værksted.

Fyns Grafiske Værksted
Når man med jævne mellemrum har bearbejdet zink- og kobberplader med radérnål, asfaltlak og syre, og derefter har trykt motiverne på papir i en proces med tryksværte op til albuerne, er det med en vis tilfredshed, man erfarer ,at KunstCentret Silkeborg Bad hele to gange inden for samme kalenderår præsenterer udstillinger, der behandler grafikmediet. Tidligere i år viste man "Pinocchio, Jagger, My Marylin" ­ en stor svensk-ejet samling af britisk og amerikansk grafik og den 19. november åbnede en udstilling, der er skabt i samarbejde med Fyns Grafiske Værksted i Odense.
Læs mere...
(December 2005)

 

Vand og bølger
Af Thore Hammer Eriksen

Interferens på Esbjerg Kunstmuseum.

I Esbjerg arbejder man med et projekt, hvor kunst og videnskab mødes. Et projekt, der søger at gøre nye opdagelser i rummet mellem det naturvidenskabelige og det åndelige. Forskellige kunstnere samarbejder med forskere om at tolke, akkumulere og formidle erfaringer videre til publikum.
Læs mere...

(November 2005)

 

Eventyr til dommedag.
Af Lars Svanholm

ARoS Århus Kunstmuseum hylder H. C. Andersen i anledning af 200-året med udstillingen "Fairy Tales Forever".

Det store show.
Netop som man troede at kvalmegrænsen var nået her i det herrens år 2005, oplever man til stadighed et bombardement af H. C. Andersen-baserede events. Anledningen er enhver bekendt. Andersen blev født i 1805. Læg 200 år til. Så er det nu!
Læs mere...

(Oktober 2005)

 

Absolut skulptur eller ren form i tid og univers.
Af Lars Svanholm

Galleri NB i Viborg viser til den 25. november skulpturer af Frode Steinicke.

Billedhuggeren Frode Steinicke har gennem det sidste dusin år med jævne mellemrum udstillet separat hos Galleri NB i Viborg. I det hele taget har Frode Steinickes skulpturelle univers været genstand for adskillige udstillinger på gallerier i ind- og udland de senere år. Senest har han tillige markeret sig som gæst på kunstnersammenslutningen PROs årlige udstilling på Charlottenborg i København. Når Galleri NB i Viborg fra den 29. oktober viser Frode Steinickes seneste værker, er det med en udstilling, som bærer titlen Absolute Sculpture.
Læs mere...

(Oktober 2005)

 

Den nye leder af Århus Kunstbygning er udnævnt.
Af Lars Svanholm

I forlængelse af omfattende strukturændringer i Århus Kunstbygning er der pr. 1. januar 2006 ansat en ny leder af stedet. Arbejdsudvalget, som kommer til at udgøre den nye bestyrelse, har valgt den 44-årige Thorsten Sadowsky, som karrierermæssigt har arbejdet sig geografisk op gennem Danmark via stillinger ved Sønderjyllands Kunstmuseum i Tønder, møbelmuseet ved Trapholt i Kolding samt Brandts Klædefabrik i Odense. Det sidste sted som inspektør og kurator de sidste 5 år.
Læs mere...

(Oktober 2005)

 

Richard Mortensen ­ tidligt og sent.
Af Lars Svanholm

Silkeborg Kunstmuseum og KunstCentret Silkeborg Bad viser i fællesskab hver sin periode af Richard Mortensens livsværk.

Kontraster og konflikter.
"Richard Moderne" ­ dette øgenavn tildelte et antal af Richard Mortensens samtidige kollegaer ham. I historiens lys er det da også indiskutabelt, at Richard Mortensen siden sine aller yngste år har udgjort et eksempel på, hvad man kan opnå som eksperimenterende billedkunstner.
Læs mere...

(September 2005)

 

Farvernes mester
Af Thore Hammer Eriksen

Poul Gernes: "Det grafiske værk" på Nordjyllands kunstmuseum.

Af det store antal kunstnere, som har betydet noget i det 20. århundrede, er der vel få der fylder i landskabet som Poul Gernes. Hans alsidighed kender næsten ingen grænser, ligesom hans vovemod i de ofte enorme udsmykningsopgaver han påtog sig var stort.
Læs mere...
(September 2005)

 

Fra Hamburg til Horsens.
Af Lars Svanholm

Galleri Progres i Horsens viser for tiden den tyske maler Karin Ohlsens værker.

Progressiv kompromisløshed.
Da Jørgen Blach Jensen i maj 2003 åbnede Galleri Progres i Smedegade i hjertet af Horsens, var det med en overbevisning om, at udelukkende billedkunst, som han selv med hjerte og forstand kunne stå inde for skulle repræsenteres på det i øvrigt helstøbte og velindrettede galleri.
Læs mere...
(September 2005)

 

Thorbjørn Lausten: Sol
Af Thore Hammer Eriksen

Kunst og naturvidenskab kan vel næppe beskrives som modsætninger, men de er i hvertfald ikke gjort af det samme stof. I renæssancen var Leonardo da Vinci både kunstner og videnskabsmand. I 1940'erne og 50'erne ønskede den konkrete kunst at holde enhver påvirkning fra det menneskelige sind ude af malerierne og udelukkende skabe disse ud fra matematiske, geometriske modeller. Måske ikke gjort af samme stof, men alligevel ofte på samme kurs!
Læs mere

(Maj 2005)

 

Jesper Just på Herning Kunstmuseum.
Af Thore Hammer Eriksen

Jeg havde trodset snemasserne og fundet vejen til Herning for at se Jesper Just' udstilling på Herning Kunstmuseum: "Something to love". Jeg var kørt lige fra arbejde og var der allerede klokken 17. Ferniseringen var klokken 19, så jeg måtte stille bilen og vove mig ud i kulden. Herning er såmænd en hyggelig by, men 2 forfrosne timer senere var jeg lige ved at fortryde mit forehavende.
Da jeg endelig kom indenfor på kunstmuseet blev mine tanker gjort til skamme. Det var hele ventetiden værd!
Læs mere...
(Maj 2005)

 

 Kunst, Kvinder og Kvalitet.
Af Thore Hammer Eriksen

Fra tid til anden dukker ligestillings debatten op i Danmark. Diskussionen om kønsfordelingen blandt erhvervslivets spidser og professorerne på universiteterne fylder spalterne i dagspressen. I de senere år har der været en intens diskussion om kvindelige kunstneres muligheder for at slå igennem på kunstmarkedet i forhold til deres mandlige kolleger. Specielt efter Statens Museumsnævns undersøgelse fra 1989-1998 der viste, at blot 6,5% af de største danske museers indkøb af malerier i denne periode var af kvindelige kunstnere. Nye tal fra perioden 1983-2003 viser ifølge Kulturarvsstyrelsen, at 16,2 % af indkøbte værker er skabt af kvinder.
Læs mere...
(April 2005)

 

Helen Chadwick på Trapholt kunstmuseum.
Af Thore Hammer Eriksen

Helen Chadwick var en af de store engelske kunstnere, der fik sit gennembrud i slutningen af 1980'erne og begyndelsen af 90'erne. Hun blev den første kvinde, som blev nomineret til den prestigefyldte engelske kunstnerpris, Turner Prize, som hun dog ikke fik. Hun var elsket og hadet i og udenfor kunstverdenen for sin provokerende brug af egen krop og seksualitet i udformningen af hendes kunst. Desværre døde hun i 1996 i en alt for ung alder, 42 år gammel. Glemt er hun ikke blevet, interessen for hendes kunst er fortsat stor. Måske ikke så provokerende mere, som for 15 år siden, men stadig ny skabende i mange henseender.
Læs mere...
(April 2005)

 

Tidligere 2000 - 2004

 

Forside

© www.artinfo.dk