Artinfo.dk
Netmagazine om kunst


Benzin på bålet og seriøs satire
Af Lars Svanholm


Under titlen 'Benzin' udstiller Lars Nørgård nye malerier og tegninger på Galerie MøllerWitt i Århus.


Brændstof

Når man er en del af en generation, som har fået skyld for, i tidernes morgen, at have genopfundet maleriet som en væsentlig udtryksform, er det ikke underligt, at et antal værker har fundet vej til museernes vægge. De tidligste af Lars Nørgårds kendte malerier udtrykker både temperament og et for tiden typisk engagement, baseret på en indiskutabel fortællelyst. Der er stadig brændstof på tanken, hvilket aktuelt kan ses på Galerie MøllerWitt i Århus.


Pastose spor

Et af de værker, som Lars Nørgård blev kendt for midt i 80'erne, var et groft udført maleri, hvor kollegaen fra den tidligere generation, Per Kirkeby, blev afbilledet sammen med nogle af hans tyske samtidige, af hvilke Georg Baselitz for tiden i høj grad er udstillingsaktuel på Louisiana. Billedet havde en næsten karikerende frasering, som ville kunstneren skabe et satirisk udtryk omkring de pågældende kunstnere. Det var ikke usædvanligt at Lars Nørgård dengang efterlod pastose spor af farve på lærrederne, der ofte fremstod som intuitivt bearbejdede flader, hvorpå farverne blev blandet i samme øjeblik, de blev afsat.

Vejen til et mere klart og symbolladet sprog med tydelige undertoner fra tegneserieverdenen, kan man sige har udspring i de mest figurative af disse værker. Farverne eksploderer senere langt mere i kraft af indbyrdes komplimentære styrker.


Benzin

Den 7. april åbnede Galerie MøllerWitt en separatudstilling med Lars Nørgårds nyeste malerier og tuschtegninger. Udstillingen har man valgt at give titlen 'Benzin'. Det kunne være brændstof på det bål, der genererer den energi, som Lars Nørgårds værker udstråler i dag. Det er ikke fordi, at energien mangler i de tidligere omtalte værker; men i dag eksisterer den i kraft af en utvetydig farvebevidsthed.

Hvis man leder længe, hvilket der i princippet ikke er nogen grund til, vil man måske kunne finde noget genkendeligt i Lars Nørgårds malerier. Som strimler holdt sammen af sorte konturlinjer, der jævnligt ekspanderer og optræder som flader. Bestanddelene vikler sig ind og ud af hinanden, mens geometrien anes som et samlende element i virvaret, der minder om noget, som vælter ud af et defekt kasettebånd.


Farven styrer.

"Værkerne har taget over", udtaler kunstneren i katalogteksten til udstillingen. "Det er farven, der styrer tingene nu, den sorte kontur er presset ud, samtidigt med at det er blevet mere figurativt, organisk".

Kunsthistorikeren Trine Ross har skrevet katalogteksten og en af hendes konklusioner er da også, at konturen er ved at forlade lærredet, hvilket dog ikke betyder, at der igen er ved at ske en polarisering mellem figuration og abstraktion. De to ting lever parallelt.


Tegningerne

Lars Nørgårds tuschtegninger er på trods af fællesnævnerne langt mere aflæselige end malerierne. Her er der næsten tale om et sprog, som man kender det fra vittighedstegninger. Et eksempel er et helt enkelt udført kornneg, der med en gaffel er i gang med at sætte en hest til livs. En omvendt dagsorden, kan man vist roligt sige. Ganske morsomt. Måske et udtryk for "Et kompliceret sind". Det sidste et eksempel på Lars Nørgårds underfundige titler.


Kvadratet.

I særdeleshed i de større malerier benytter Lars Nørgård sig af det kvadradiske format. Balancen, som kunne være sat over styr i de forskelligrettede kompositioner, er således genoprettet. ARoS Århus Kunstmuseum har dog netop investeret i et stort værk af Lars Nørgård. Det måler 270 x 400 cm. og er netop ikke kvadradisk. Linjernes forløb samler sig måske netop derfor i et punkt centralt på billedplanet, hvorved der opnås en sammenhæng. Dynamikken er under alle omstændigheder til stede.


Lars Nørgård: "Benzin"
Galerie MøllerWitt til 11. maj 2006
Til udstillingen er udgivet et katalog med tekst af Trine Ross, mag. art. i kunsthistorie.


Forside

© www.artinfo.dk