Artinfo.dk
Netmagazine om kunst


Et eksperimenterende år
Af Lars Svanholm


ARoS Århus Kunstmuseum har siden åbningen i 2004, ifølge museumsdirektør Jens Erik Sørensen, bevæget sig på "sikker grund". Med blandt andet to store internationale satsninger bliver 2007 et år i eksperimentets tegn.


En million

Selv om internationalt træfsikre kunstnere som Olafur Eliasson og Bill Viola måske kan fremstå utilgængelige og eksperimenterende i udtryk og kendisværdi, har netop disse to kunstnere bevirket at kunstmuseet ARoS i Århus med museumsdirektør Jens Erik Sørensens ord, har placeret sig "på sikker grund".

I kraft af udstillinger med Michael Kvium og 'Racing Cars The Art Dimension' har museet samtidigt opnået meget høje publikumstal. Ikke mindst til stor overraskelse for direktøren selv. Alt dette sammenfattet har således resulteret i, at ARoS netop har modtaget gæst nr. 1.000.000. Set i lyset af, at man ved åbningen i 2004 kalkulerede med et årligt besøgstal på omkring 150.000, er millionen dermed nået væsentligt hurtigere end forventet.


ARoS on fire

Allerede midt i januar bliver 2007 bogstaveligt "futtet i gang" med en begivenhed, der vil fremstille museet som et hus, der er antændt af en ild, som vil flamme efter mørkets frembrud. Værket, eller nærmere eventen, er iscenesat af kunstnerduoen Thyra Hilden og Pio Diaz. Ved hjælp af 40 projektorer skaber de en illusion, der får museet til at brænde. For at undgå diverse misforståelser, er brandmyndighederne adviceret på forhånd. Dette projekt vises i tidsrummet 17.-31. januar.


McCarthys verden

Den første rigtigt omfattende udstilling med ét af de større navne på den internationale samtidsscene åbner d. 9. februar. Paul McCarthy (f. 1940) har i flere år været en enfant terrible på denne scene. 'Head Shop/Shop Head' vil udgøre en kolossalt omfangsrig udstilling, der bl. a. omfatter 'Bossy Burger', som nævnes som en milepæl i 90'ernes installationskunst samt en anden gigantinstallation 'Caribbean Pirates', som sammen med en oppustelig skulptur på museets tag nok skal skabe opmærksomhed. Denne udstilling varer frem til 28. maj.


Kirkeby og la Cour

Sommeren over kører museet et parløb, som foruden senromantikeren Janus la Cour, indbefatter en udstilling af Per Kirkebys arkivmateriale. Kirkeby overdrog dette materiale, som i dag består af ca. 1200 enheder, til ARoS ved åbningen for snart 3 år siden. Arkivets mange dele vil blive vist sammen med de af Per Kirkebys værker, der befinder sig i museets samling. Janus la Cour og Per Kirkeby åbner henholdsvis 15. og 23. juni og begge varer sommeren over indtil 9. september.


Japansk teknologisk æstetik

Sæsonen sluttes af med den japanske kunstner Mariko Mori, der i sin kunst forener så uidentiske størrelser som æstetik, spirtualitet og teknologi. Udstillingen åbner 13. oktober og omdrejningspunktet vil blive en rumskibslignende enhed, hvori den enkelte udstillingsgæst vil være i stand til at få kortlagt sin hjerneaktivitet. Denne udstillings titel er endnu ikke fastlagt; men den varer frem til sidst i januar 2008. På dét tidspunkt har ARoS for længst præsenteret sit program for dét år, og et sådant imødeser man altid med en vis spænding.


ARoS Århus Kunstmuseum


Forside

© www.artinfo.dk