Artinfo.dk
Netmagazine om kunst


Aktuelt maleri i et historisk perspektiv
Af Lars Svanholm


Det ville være enkelt at sammenligne maleren Jesper Knudsen med en alt for ung afdød, amerikansk kunstner med afsæt i street-art. Men dels er Knudsen dansk; og dels er han i høj grad i live.


Samtid og historie

De bedste billedkunstnere rammer en ånd, der rummer tiden; men som samtidigt frigør sig fra den. Maleren Jesper Knudsen befinder sig indiskutabelt i sin egen samtid, hvilket paradoksalt nok kommer til udtryk i kraft af, at han tydeligt besidder en historisk bevidsthed. Denne bevidsthed bringer publikum i forbindelse med en verden, som man umiddelbart forbinder med noget, som kunne ses på gadeplan. Ikke her; men på den anden side af Atlanten. I byer med kolossale skyskrabere.


Et mylder

Jesper Knudsens udstilling hos Galerie Moderne i Silkeborg udgør et mylder af ansigter, arme, ben og ­ tænder. Man fornemmer et direkte, næsten vredt udtryk indtil man nærlæser kompositionerne og den næsten raffinerede måde, hvorpå malerierne er opbygget.

Ganske vist er udgangspunktet forbundet med noget primitivt; men man kommer hurtigt på bølgelængde med Knudsens figurer, som ifølge kunsthistorikeren Trine Ross lever et farligt liv, hvor de i "skabelsesprocessen er i konstant fare for at blive malet over ­ eller transformeret til noget nær ukendelighed". Dermed underbygger Trine Ross i katalogteksten også, at Jesper Knudsens malerier er gennemarbejdede individuelt, samtidigt med at de udgør et helstøbt univers.


Traditioner i årevis

Galerie Moderne i Silkeborg er et galleri med årelange traditioner. Galleriet har repræsenteret et utal af verdensnavne i den tid. Ikke mindst kunstnere fra sammenslutningen COBRA har man med stor succes lanceret på dansk grund. Det giver en association til nyligt afdøde Karel Appel, som for mange år siden blev filmet, mens han næsten aggressivt kæmpede med farver og lærred, som var maleriet en kamp på liv og død.

Jesper Knudsens maleri rummer ligeledes referencer til tilværelsens hovedingredienser. Således kommer kunsthistorien til udtryk i hans værk. Selv nævner han kunstnere som Picasso, Gauguin, Degas og Toulouse-Lautrec som kilder til inspiration. Naturligvis er disse kunsthistoriske fixpunkter placeret i en kontekst, der i høj grad rummer en masse 2006. Ikke mærkværdigt, da samtlige malerier på den aktuelle udstilling er malet i år.

Der er liv og glade dage ­ og såmænd også mindre glade dage ­ i Jesper Knudsens billedunivers. Hvordan kan ses på Galerie Moderne, Skoletorvet i Silkeborg til den 30. september 2006.


Forside

© www.artinfo.dk