Artinfo.dk
Netmagazine om kunst


Ildløs
Af Lars Svanholm


Kunstnerduoen Thyra Hilden og Pio Diaz har antændt ARoS Århus Kunstmuseum ved hjælp af et større antal videoprojektorer. Dermed er der efter mørkets frembrud i bogstavelig forstand "ild i hytten".


Ilden

Værket 'ARoS on Fire' som fysisk omfatter hele ARoS er en del af et antal projekter, som er planlagt udført i storbyer i Europa i løbet af 2007. Således vil Louvre i Paris og Colosseum i Rom senere i år danne baggrund for flammerne og dermed i symbolsk forstand blive deres bytte.

'City on Fire' med undertitlen "Burning the Roots of Western Culture" bringer vor civilisations mange kulturelle dagsordener frem i lyset. Thyra Hilden (f. 1972) forklarer, at ild som grundstof har været kendt og benyttet af mennesket i 700.000 år, og dermed har spillet en ikke uvæsentlig rolle i den antropologiske udviklingsproces. Ikke mindst i industrialiseringen har den varme, som ilden genererer, haft en vital betydning. Ild udgør samtidigt en destruktiv kraft og de to kunstnere stiller dermed spørgsmål ved den vestlige verdens mange kulturelle aspekter.


Thyra Hilden


Visuel kommentar

Argentinske Pio Diaz (f. 1973) har i sin kunstneriske løbebane hovedsageligt arbejdet med det politisk funderede udtryk, hvor Thyra Hilden overvejende har beskæftiget sig med det konceptionelle. De to kunstnere lægger megen vægt på, at deres værk ikke skal fungere som en provokation, men udelukkende som en visuel kommentar til samtidens kulturudbud. Samtidigt fremstår værket paradoksalt som indslag netop i relation til tidens kulturelle univers.


Pio Diaz

Man kan naturligvis vælge at anskue et kunstværk som dette ud fra et rent æstetisk princip, og blot iagttage det effektfulde scenarium udefra hver aften i perioden 17.-31. januar fra kl. 17. På onsdage, som falder i tidsrummet, hvor eventet finder sted, kan man tillige opleve det fra museets indvendige side, men der er ingen tvivl om, at det vil skabe opmærksomhed i området gennem periodens lange mørke vinteraftener.

Thyra Hilden & Pio Diaz: 'ARoS on Fire. Burning the Roots of Western Culture' ARoS Århus Kunstmuseum 17.-31. januar kl. 17-22.

www.cityonfire.org


Forside

© www.artinfo.dk