Artinfo.dk
Netmagazine om kunst


 

Danmarkshistorien på karton.
Af Lars Svanholm

Som oplæg til de berømte gobeliner til Dronningen lavede Bjørn Nørgaard lige så mange kartoner i forholdet 1:1. Disse er normalt udstillet på Kunstmuseet Køge Skitsesamling; men kan ses sommeren over på ARoS Århus Kunstmuseum sammen med et større antal skitser af projektet.


Sytten gobeliner.

Værket er velkendt! Der er ingen tvivl om at Bjørn Nørgaards gobeliner til Danmarks Dronning, som i dag er placeret i riddersalen på Christiansborg, er et af de mest omtalte og omfangsrige kunstværker, der er skabt i nyere tid.

Historien bag er lige så velkendt. Det gigantiske arbejde med at producere de 17 store gobeliner blev påbegyndt sidst i 80'erne. De blev færdige i 2000 - samme år som Majestæten fyldte 60. Nørgaard og hans assistenter havde da arbejdet uafladeligt i de mellemliggende år, bl.a. med at transformere kunstnerens skitser over til nogle kartoner, som blev udarbejdet i 1:1 i forhold til gobelinerne, der blev vævet i Frankrig på to væverier, la Manufacture des Gobelins og Manufacture de Beauvais. Henholdsvist 35 og 25 vævere har været beskæftiget med udarbejdelsen af de store enheder på de to væverier.


Bjørn Nørgaard

Tapetkomplottet.

Det kan virke som en ekstravagant proces. Der er tydeligtvis ikke sparet på noget. Der har været bunkevis af personer inde over, ikke blot i den prakiske del; men også i den administrative. Pengene til det omfattende projekt er således blevet rejst af det såkaldte "Tapetkomplot", der foruden Dronningen og Prins Henrik, har talt væsentlige museumsfolk og magtfulde repræsentanter fra det danske erhvervsliv.

Som nævnt - idag har de 17 gobeliner fundet deres plads på Christiansborg; men kartonerne, der har været brugt som udgangspunkt, tilhører Kunstmuseet Køge Skitsesamling, hvor de i den mellemliggende periode har været udstillet. De kan imidlertid nu ses sommeren over på Kunstmuseet ARoS i Århus, hvor de indtil den 9. september vises i museets store sal for skiftende udstillinger.

Kartonerne suppleres her med at stort antal skitser, som har dannet forlæg til de store kartoner, der bliver præsenteret i samme rækkefølge, som gobelinerne kan ses på Christiansborg.

Væsentligt værk.

Det var da også en tydeligt glad Bjørn Nørgaard, der den 15. juni viste pressen rundt på den store udstilling sammen med kunstmuseets repræsentanter samt lederen af Køge Skitsesamling. Han fortalte bl.a. at man havde lagt sig fast på ét hundrede farver, som man blandede i akryl til det omfattende arbejde. Farverne står stærkt og klart på de store kartoner, som i sig selv udgør et væsentligt kunstværk. Foruden at beskrive et lands dramatiske og sammensatte historie udgør de samtidigt en enestående iboende styrke, som rummer et monumentalt udtryk.

Det er alt for omfattende at prøve at lave en beskrivelse af motiverdenen på de 17 emner. Det er et mylder af historie. Det er en myriade af genkendelige og, måske for den enkelte, ukendte sider af et lille lands historie.

Hvis man skal opleve dét, må man se udstillingen og tage sig god tid! Man har, som sagt, indtil 9. september.


Forside

© www.artinfo.dk