Artinfo.dk
Netmagazine om kunst


Ohrt i direktørstolen.
Af Lars Svanholm

Det er først og fremmest kunstfagligheden, der er blevet tilgodeset med udnævnelsen af Karsten Orht som ny direktør for Statens Museum for Kunst.


Når man er direktør for landets nationalgalleri må man ofte træffe nogle beslutninger, som ikke er lige populære alle steder. For nogle år siden afviste den nu afgående direktør for Statens Museum for Kunst, Allis Helleland, således at overtage en omfattende samling af kunstværker af repræsentanter fra Fluxus-bevægelsen. Argurmentet var blandt andet, at det ville blive for dyrt at vedligeholde den store samling.

Her på falderebet har Helleland så sat et kontroversielt punktum for sin karriere som direktør for museet ved at forlange et stort antal udlån tilbage fra Ny Carlsberg Glyptoteket. Disse værker har været deponeret og udstillet på Glyptoteket i det meste af et århundrede, derfor virker det påfaldende, at Helleland lige præcist nu vælger at de mange værker, som f.eks. tæller malerier af Gauguin, Pissarro, Bonnard, Degas og Van Gogh, skal tilbage til nationalgalleriet.

Samtidigt med at Allis Helleland sætter sit afsluttende fingeraftryk, er direktør for Kunsthallen Brandts i Odense, Karsen Ohrt blevet udnævnt til ny direktør for Statens Museum for Kunst. Spekulationer vedrørende udenlandske "superstars" kunne dermed manes i jorden. Det var muligt at finde en kvalificeret repræsentant inden for landets grænser.

Der er ingen tvivl om, at Karsten Ohrt er et godt valg. Han har i de næsten 20 år, han har ledet Brandts, opbygget et udstillingssted, der er kendetegnet ved en skarp profil på billedkunstens danmarkskort. Samtidigt har han en kolossal berøring med de forskellige miljøer i den danske kunstverden i kraft af medlemskaber af et utal af bestyrelser samt ministerielle udvalgsposter og råd.

Særligt gennem sit engagement i den tre mand store direktion i en af Danmarks største kunststøttefonde, Ny Carlsbergfondet, har Karsten Ohrt haft stor indflydelse. Samtidig med, at han fungerer som formand for Ny Carlsberg Glyptotekets bestyrelse, kunne han måske godt have undværet Allis Hellelands sidste større disposition i forhold til netop Glyptoteket?

Karsten Ohrt repræsenterer uden tvivl kunstfagligheden. Han er født i 1952, er mag. art. i kunsthistorie. Han har fungeret som museumsinspektør på Nordjyllands Kunstmuseum 1979-88, været direktør for Kunsthallen Brandts siden 1988, været medlem af Ny Carlsbergfondets direktion fra 1993 og formand for Ny Carlsberg Glyptotekets bestyrelse fra 2006. Nu kan det omfattende CV altså udvides til direktør for det danske nationalgalleri. Der var ni ansøgere til stillingen og Karsten Orht tiltræder stillingen som direktør for Statens Museum for Kunst den 15. august.


Forside

© www.artinfo.dk