Artinfo # 2


Det nye kunstmuseum
Af Thore Hammer Eriksen

Hvad er mere oplagt, end at bruge sommerferien sydover, til at køre omkring de kunstmuseer, man uvægerligt passerer på vejen? DVD, trafikradio og køre pause er rart og et break fra de evindelige raststätte er skønt.
Det første stop, er i Essen, hvor man er i gang med en tilbygning til det i forvejen stramme og smukt anlagte Museum Folkwang. I 2006 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence om den nye bygning, som kaldes bygningsdel B, og 1. prisen blev vundet af det engelske arkitektfirma David Chipperfield Architects.


Det kommende Museum Folkwang, fra museets hjemmeside

Byggeriet blev påbegyndt i efteråret 2007 og forventes færdigt i efteråret 2009. Det er altså fortsat blot indervægge og mure, der står rådt på byggepladsen, men omfanget og volumen af den nye museumstilbygning fremgår tydeligt.


Museum Folkwang

Fra Essen fortsætter turen igennem Ruhr, hvor et stop i Düsseldorf er nødvendigt, for at se Dissing+Weitlings Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. Ikke fordi det er et nyt museum, det er fra 1986, men for at komme indenfor, for sidst jeg var i Düsseldorf, var museet lukket. Det var det så også i dag! Pyt, videre!

Grænsen i mellem nyt og gammelt må vel betragtes som arbitrær og derfor kører feriebilen videre langs Rhinen til Bonn, hvor Kunstmuseum Bonn indviede sin nye bygning i 1992. Museet er tegnet af den tyske arkitekt Axel Schulte, og er vel nærmest i nyklassicistisk stil, i hvert fald mere voluminøst end den danske pendant i Düsseldorf. På Kunstmuseum Bonns hjemmeside, beskrives bygningsværket som det vigtigste museumsbyggeri i Tyskland efter 2. verdenskrig, så stedets selvbevidsthed er i orden.


Kunstmuseum Bonn

Så blev grænsen krydset til Frankrig og selvfølgelig er næste stop EU-hovedstaden Strasbourg, med dets kunstmuseum for nutidskunst fra 1998, Musée d'Art moderne et contemporain de Strasbourg (MAMCS). Arkitekten hedder Adrien Fainsilber. Det er en smuk bygning, der åbner sig ned mod Ill floden, i glas og sten. Og endelig begynder den udstillede kunst, at ændre sig en smule, for de danske og tyske kunstmuseer ligner hinanden til forveksling, hvad samlingerne angår. Her er der kunst af franskmænd, jeg aldrig har set før. Skønt.


Musée d'Art moderne et contemporain de Strasbourg

Ikke langt derfra, i den lille by Erstein, har Würth bygget og åbnet et nyt museum i januar 2008, Museum Würth France Erstein. Det er franske arkitekter Jacques and Clément Vergély, som har stået for byggeriet. En Tæt, stram og rå betonbygning, som ser fantastisk ud i industrikvarteret, hvor der er placeret tæt op ad Würths franske hovedkvarter. Det er ganske vist ikke noget stort kunstmuseum, 800 m_, men pladsen er udnyttet godt, med et stort, højloftet udstillingsrum i stueetagen bagved entréen og 2 mindre udstillingsrum på 1. etage. Et smukt nybyggeri.


Museum Würth France Erstein

Renzo Piano har tegnet den nyeste tilbygning til LACMA i Los Angeles og når nu ikke turen går til USA med billige dollars, må jeg nøjes med dyre schweizer Franc hos Fondation Beyeler i Basel i Schweiz. Renzo Pianos bygning fra 1997 ligger i udkanten af Basel. Opført i sten, stål og glas, smukt omgivet af en park, er museet et roligt åndehul i den ellers travle storby. Det har formegenligt været svært for Piano, at opnå den samme, rolige virkning i Los Angeles!?


Renzo Piano, Fondation Beyeler, fra museets hjemmeside.

© www.artinfo.dk