Artinfo # 3


Berlin
Af Thore Hammer Eriksen

En gåtur i Berlin er fantastisk! Europas bedste gallerier side om side med renoveringsmodne etage ejendomme overmalet med graffiti. Men det er selvfølgelig ikke alt og højdepunktet på denne tur var Deutsche Guggenheim, der i øjeblikket viser: Picturing America, photorealism in the 1970s. Akkuratessen er fænomenal, og maleriernes skarphed er næsten mere præcis end de fotos der ligger som forbillede. Det er dagligdags liv fotorealisterne malede i slutningen af 60'erne og 70'erne. Det almindelige Amerika med trailers, burgerbarer og portrætter. Et nedslag i en svunden periode, der var præget af Vietnam krig og oliekrise, men hvor der naturligvis alligevel er blevet levet som i enhver anden tid.
Første gang jeg var på Deutsche Guggenheim, var mit største indtryk skuffelsen over, at stedet ikke er større end det er, men rent faktisk er Deutsche Guggenheim perfekt til mindre, koncentrerede udstillinger, som eksempelvis Picturing America. Mandag er der fri entré, og det er værd at benytte sig af, selvom der unægteligt bliver lidt trangt blandt alle gratisterne!


Deutsche Guggenheim

Auguststrasse og de tilstødende gader i kvarteret, er altid spændende. Men selvom det naturligvis er kvalitet der vises på hovedparten af gallerierne, var der langt imellem snapsene denne påske. Tiden hvor Auguststrasse var et nyt og uopdyrket område er for længst forbi, og nu er det ikke blot gallerier og kunstnerisk nyskabelse, der præger gaderne, men også caféerne og butikkerne, der følger med, når et nyt og knopskydende byområde, bliver mere veletableret.

Berlinische galerie var en ny og god oplevelse. Det er placeret i et nyt byggeri fra 2004 i Kreuzberg i nærheden af Daniel Libeskinds jødiske museum. Jeg har ikke været der tidligere, men det bliver bestemt ikke sidste gang. Udstillingsbygningen, der ligger klemt lidt inde imellem nogle boligblokke, åbner sig op indvendigt med store, luftige udstillingsrum. En svævende trappe fører op til et svalegangslignende udstillingsareal på 1. sal. Samlingen, og i øvrigt også særudstillingerne, fokuserer på kunstnere med et tilhørs forhold til Berlin. Det kommer desværre til at lyde frygteligt "lokalt", hvilket nok ville være tilfældet her i Odense, men i Berlin er det lokale også internationalt.


Berlinische galerie

Jeg havde ikke tid til at besøge området i vest omkring Fasanstrasse, hvor der ellers også er et par gode gallerier, men det bliver næste gang. Berlin kommer man gerne tilbage til!

© www.artinfo.dk