Artinfo.dk
Netmagazine om kunst


Ole Find
Artinfo.dk's Thore Hammer Eriksen skriver om billedhuggeren Ole Find.

"Det han ville var at udtrykke ensomhed, at han var alene, men også varme og kærlighed. Han ville gerne være som de andre, bare at kunne sidde og slappe af, men det kunne han ikke. Der kørte for meget oppe i hovedet på ham." Birte Find


Sten foran Ole Finds gamle atelier.

Jeg husker tydeligt en varm sommerdag i begyndelsen af 1980'erne, hvor mine forældre, min bror og jeg var på et af vores besøg hos Ole Find, hans kone Birte og deres 2 børn, i deres hjem i en nedlagt skole udenfor Bredebro i Sønderjylland. Dagen var gået med diskussioner om malerier, skulpturer og kunst i særdeleshed.
Vi var af og til på besøg, når der skulle fyldes benzin og vin på tanken ved et Tysklands besøg. Bredebro lå lige på vejen og det var et kærkomment stop.
Oftest viste Ole Find sine nyeste skulpturer og tegninger frem og planerne for nye værker blev diskuteret.
Den før omtalte sommerdag sad min bror og jeg på bagsædet af mine forældres 2CV. Vi vinkede ud af bagruden, som børn nu gør. Pludselig begyndte Ole Find at løbe efter bilen. "Så", sagde min far og: "Bang", efterfølgende et ordentligt spark på kofangeren af 2CVen. Ole Find sagde farvel.

"Jeg skaber for min egen skyld - aldrig for andres!" Ole Find i Dagbladet d. 18/10-1961.


Gipsmodel af relief udstillet på Den Frie Udstilling 1973.
Senere erhvervet af Statens Museum for Kunst.

Ole Find (1936-85) var som kunstner autodidakt. Han havde inspirationen hjemmefra, hvor bedstefaderen Ludvig Find tidligt gav Ole Find lysten til det kunstneriske virke. Efter endt skolegang arbejdede han 2 år på et stenhuggeri, før han fik sin debut som billedhugger på Kunstnernes Efterårsudstilling (KE) i 1954. Her fik han en god modtagelse af kritikerne. Flemming Madsen skrev i Berlingske Tidende Aftenavis d. 30/10-1954: "Debutanten Ole Find, der for tiden befinder sig langt fra hjemmet som messedreng på et skib - har 3 skulpturer, der røber helt heerupske tilbøjeligheder til at finde frem til melodien i en sten og digte videre på den."
Det nævnte skib sejlede til fjernøsten og indtrykkene fra de havne, hvor skibet lagde til, kan genfindes i hans kunst.


Marksten, Ole Find.

>>

Alle fotografiske gengivelser er vist med
Birte Finds tilladelse.

© artinfo.dk