Artinfo.dk
Netmagazine om kunst


Passage 0902
artinfo.dk's Thore Hammer Eriksen skriver om oplevelser med kunsten i september 2002.


8/9-02

En tur til Flensborg. Der er dejligt ud til Flensborg fjord, men byen som sådan har ikke så meget at byde på. Heldigvis var der tid til at besøge "Museumsberg" hvor, som navnet siger, byens museer ligger. I Hans-Christiansen-Haus var der særudstilling med kunstneren og arkitekten Henning Bertram. Jeg må med skam erkende, at jeg ikke har hørt om ham før. Da jeg ved en fejl flere gange kom til udtale hans efternavn på godt fransk, blev jeg straks rettet af den søde dame ved skranken, som i øvrigt (selvfølgelig) talte flydende sønderjysk.


Billetter fra Museumsberg.

Henning Bertram viste på udstillingen "Durchgänge" malerier, tryk og tegninger. Delvist abstrakte, men med en fornemmelse af bygningsværker, specielt broer gemt i billederne. Farvevalget var i grå, brune og sorte nuancer, påsmurt malerierne i tykke lag. Det første indtryk var godt, men blev ærlig talt hurtigt lidt kedeligt.


13/9-02

Lars Bent Pedersen har lavet installationen "Retropia" på Esbjerg Kunstmuseum. Menneskemodeller og boder i naturlig størrelse fylder salen for skiftende udstillinger. Tanken er, at eftergøre opbygningen af Disneyland. Der er en hovedgade og forskellige områder omkring denne, bl.a. et for nutid, et for tilbagesyn og et for fremtiden, præcis som Walt Disney ønskede det, da han præsenterede Disneyland.
Det er mere tanken der bliver stimuleret end øjet, men tilgengæld virker det første rigtig godt.

14/9-02

Shirin Neshat. Behøver jeg at skrive mere. Jeg så hendes "Tooba" på Documenta i Kassel og har siden glædet mig meget til at se udstillingen med hende på Aarhus Kunstmuseum. Jeg blev ikke skuffet. 4 videoværker og flere store fotografier får nemt et par timer til at gå. "Turbulent" (1998), "Rapture" (1999), "Soliloquy" (1999) og "Passage" (2001). De 3 første videoværker foregår alle på 2 lærreder, som spiller op imod hinanden. Det sidste værk, "Passage" er på 1 lærred og er en regulær kortfilm. Neshat skildrer kvindernes rolle i de islamiske samfund og hendes egne identitetsproblemer, som er opstået efter et liv delt mellem Iran og USA. Tiden og døden væves flot ind i disse skismaer. Det smukkeste er dog optagelserne, som er enkle og rene og uden overflødigheder. Hvert negativ i filmen bidrager til værkets fuldkommenhed.


Aarhus Kunstmuseum

Aarhus Kunstmuseum har i forbindelse med udstillingen udgivet et katalog, men også museets hjemmeside indeholder masser af spændende læsning om Shirin Neshat.
www.aarhuskunstmuseum.dk

Indhold

© artinfo.dk